Отглеждане и размножаване на гупи

Снимка на гупаОтглеждане на Гупи (Poecilia reticulata)

Гупите са едни от най-разпространените и добре познати рибки. Тази рибка е една от най-разпространените декоративни рибки и се среща както в аквариумите на начинаещи акваристи така и при по-напредналите.

В природата гупите се срещат в Бразилия, Мексико, Венецуела, но в резултат от голямото разпространение днес се срещат почти в целия свят.

Гупите са доста спокойни, неагресивни риби, които не увреждат растенията и могат да съжителстват с много други видове спокойни рибки например: молинезия, плата, хелер, неон и др.

На дължина гупите достигат до 6 см.

Оптимални условия за отглеждане:

-          pH на водата – от 7 до 8,5

-          температура на водата – от 18 до 28 градуса

-          обем на аквариума – 40 литра

Гупите са сравнително издръжливи рибки и поради тази причина са препоръчителни за начинаещите в акваристиката.

Препоръчително е водата да се сменя на малки порции всяка седмица. При смяна на големи порции, при мъжките започват да се късат плавниците.

Хранене

Гупите могат да се хранят с различни видове храни: на люспи, сварен спанак, пелети, тубифекс, както и с различни видове храни за живородки.

Размножаване на Гупи

Гупите са живораждащи риби и се размножават много лесно. Бременността при женските риби трае от 22 до 30 дни в зависимост от температурата на водата. Оптималната температура е 27 градуса.

След оплождането под опашката на женската гупа се появява кафяво-черно петно, което означава че рибката е бременна. Точно преди раждането на това място може дори да се видят и малките рибки. В зависимост от размера на женските, те могат да родят от 3 до 100 малки, като най-често се раждат около 30 рибки. След раждането си малките веднага започват да плуват и да се хранят. Новородените достигат полова зрялост след 3 до 5 месеца.

Ако малките се родят в общия аквариум където има и други риби е възможно малките да бъдат изядени. Затова е желателно бременната рибка да се отдели преди раждането в отделен аквариум и да се постави в специална родилка. След като роди женската се връща обратно в аквариума с другите риби, а малките се отглеждат в отделен съд. Малките се хранят със ситна храна, като в зоомагазините се продава специална храна за новородени.

В случай, че решите да оставите малките рибки в общия аквариум, трябва да има много растения и камъни, където малките, да се крият.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

BIGTheme.net • Free Website Templates - Downlaod Full Themes